anton korgo

Kto sa dostane viackrát do debát o ľudskom zdraví s doktorom prírodných vied Antonom Korgom pravdepodobne tiež časom zistí, že poznať na slušnej úrovni dôvody prečo je potrebné do svojho života zapracovať zdravý stravovací režim, znamená vštepiť do svojho vnútra také maličkosti akými sú gazdovské pravdy, že nie je vajce ako vajce, nie je mlieko ako mlieko a nie je ani vitamín C ako vitamín „C“.


„Konzumovať prírodné produkty bez chemických prísad vždy bolo, je a bude výsadou kráľov svojho zdravia“ skonštatoval , keď som mu položil otázku, ktorí ľudia si najviac potrpia na tom, aby sa zdravo stravovali?

Keď to dopovedal, usmial sa, aby len tak napol hlasite, napol tíško, pokorne dopovedal: „Tí králi idú v živote na brazílsky pohon.“

Pán Korgo, poskytnete našim čitateľom rozhovor, ktorého otázky budú možno netradičné? Na pozitívnu odpoveď nebolo potrebné dlho čakať a tak sa zrodil tento rozhovor.

Prečo ste sa dali cestou propagácie myšlienky, že čím budú ľudia zdravší, dosiahnu lepší životný štandard? Alebo zle som pochopil vaše vnímanie dodržiavania zásad zdravej výživy , ktorou sa zaoberáte prakticky takmer celý svoj život?

Keď sa žije v súlade s prírodou, človek sa vie intuitívne orientovať v svojich potrebách a o svojich možnostiach. Vie si nájsť cestu k potrebnej kvalite života. Čim väčšie očakávanie a ideály v živote máme, o to viac pomoci dostaneme. Jednak od našich vnútorných signálov, ale aj od nášho okolia. Zdravá prírodná výživa a naše životné prostredie sú základom našej dobrej kvality života.

Tí, ktorí vás dobre poznajú vedia, že ste chceli byť účastníkom Olympijských hier v Mníchove a súperiť o olympijskú poctu najvyššiu v maratónskom behu. Nie je to beh na ešte dlhšiu, než maratónsku trať to čím sa vo svojom živote desaťročia zaoberáte?

Šport je veľmi dobrá a prosperujúca aktivita v mladosti a príprava pre vlastný maratón života. Môžem povedať, že šport ma uviedol na správnu cestu v živote a ešte dnes cítim jeho pozitívne účinky.

Každý sa poteší ak sa bude môcť s vami rozprávať o plodine acerola, ktorú pestujú v Brazílii, lebo sa dozvie prečo je to pre zdravie človeka plodina veľmi zaujímavá. Čo by ste v stručnosti a presvedčivo povedali, že skutočne ide o rastlinu na svete azda najviac obsahujúcu vitamín C v prírodnom stave?

bencik korgo

V družnej debate o význame stravy aj pre vrcholového športovca s dobre naladeným trénerským mágom atletickej chôdze, Jurajom Benčíkom (vľavo).   Foto: Samo Telúch

Bol to veľký objav, pred 40 rokmi uviesť acerolu na svetový trh. Sú aj iné prírodné produkty s významným obsahom prírodného vitamínu „C!  na trhu, ale nie v potrebných množstvách, alebo v kvalite čo moderny konzument očakáva. Aj acerolu je vidieť v najrozličnejších formách či už vo farmácii, teda aj v lekárňach, bio - obchodoch a iných predajniach, ale v jej prírodnej forme ako tekutý surový výťažok ju skoro nikde nenájdete. Preto som sa rozhodol uviesť môj objav znovu v jej pôvodnej forme na trh, ako tekutý výťažok z čerstvého surového ovocia, s vysokým obsahom prírodných bio -aktívnych látok a hlavne vitamínu „C“.

Budem trochu nepríjemný. Vás pokladajú za veľkého propagátora zdravých prírodných produktov z Brazílie. Je to pravda? Ak áno, o ktoré produkty ide?

Ako absolventa modranskej ovocinársko-vinohradníckej školy a neskôr úspešným ukončením štúdia prírodných vied, ma moja životná cesta zaviala do Brazílie, kde je príroda bohatá na zdravé prírodné potraviny. Stačí sa iba do tej rozmanitosti „zapracovať“, včleniť a vybrať si tie najchutnejšie a najzdravšie druhy potravín, ktoré miestni obyvatelia s obľubou konzumujú. Potom ich bez obáv možné ponúkať i na trhy v Európe. Ponuka je veľmi široká, a aby to nepresiahlo rámec možnosti šírky a rozsahu dnešného rozhovoru, spomeniem len niekoľko ovocných prípravkov z tropických produktov -  acerola, caju, guava, maracuja, papaya, ananas, graviola, mango, a z Amazónie açaí a cupuaçu.

Brazília je známa kvalitou svetového futbalu, ale i tým, že po MS 2014 sa rozšírila po Brazílii vírusová choroba Zika. Čo vy na to? Vraj, aj vás zasiahla táto pliaga.

Turizmus prináša niekedy nielen výhody pre domácich obyvateľov, ale i následky rôznych ochorení, čo sa stalo i v roku 2014 v Brazílii. Do tej doby neznáma choroba sa zrazu rozšírila a nečakane spôsobila vážne problémy, ktoré i mňa postihli. Prejavilo sa to zasiahnutím nervového systému a neskôr problémami so zrakom. Každé zlo vedie vždy i k niečomu dobrému – zobudil som sa k novej realizácii uplatnenia aceroly na zdravú prírodnú výživu.

Známe je i to, že acerola pomohla viacerým ľuďom aj v Slovenskej republike, ktorí zápasili vo svojich životoch s onkologickým ochorením. Čo môžete verejne na tieto súvislosti povedať?

Neviem si predstaviť ako ťažko ľudia trpia s takým ochorením , ich obavy a starosti. I keď prírodný vitamín „C“, obsiahnutý v acerole, pôsobí v prvom rade preventívne, mám stále viac informácií, že používaním aceroly sa zlepšuje zdravotný stav postihnutých, a i prekonávanie ťažkostí. Aj  po chemoterapii. Viac o tom môžu povedať chorobou postihnutí.

Vaše životné poslanie, vraj, veľmi ovplyvnil profesor  Univerzity prírodných vied v švajčiarskej Bazileji, Max Geiger – Huber. Je to pravda? Ak áno, čo ste použili v živote, aby ste sa dostali tak blízko k spoluzakladateľovi Botanickej záhrady v Belem, v Amazónii? A ak sme už pri tejto vzácnej osobnosti zo sveta botaniky, prečo nasmeroval svoju pozornosť v tomto smere práve do Brazílie?

Môj profesor bol typický prírodovedec, ktorý nás učil základom vedy – všetko pravidelne postaviť do nových väzieb, do nových súvislostí. Takým postojom sme sa nebáli znovu zhodnotiť nové situácie a cesty, ktorými sme v našich denných prácach a v našich výskumoch išli. Ak bolo treba, prehodnotili a zavše aj zmenili smer našej cesty. Tým sa líšia vedci od politikov a od hospodárstva závislých účastníkov spoločnosti. A my dvaja  sme sa našli. Ja som našiel jeho oporu počas univerzitného štúdia a on našiel posledného doktoranda v jeho dlhoročnej kariére. Neskôr, keď nás navštívil v Brazílii pri príležitosti jeho návštevy príbuzných, mi prispel vzácnymi radami do výskumu prírodných potravín.

Vás zaviala do Brazílie tiež vaša odbornosť. Dnes, síce, žijete vo Švajčiarsku, ale v Brazílii ste pôsobili vyše 4 desaťročia. Ktorému futbalovému klubu ste fandili, alebo fandíte ak vôbec milujete futbal? Prijme, podľa vás, Brazília človeka, ktorý nemiluje futbal?

K brazílskej radosti zo života patrí i vášeň pre futbal. Sú tolerantní k inej mienke, alebo k neznalcom futbalu, ale keď ide o majstrovstvá sveta, tak nepoznajú nič iné ako ich seleção a zisk titulu majstra sveta.  Z klubov mi vždy najviac imponoval FC São Paulo, niekoľkonásobný majster sveta v klubových prestížnych turnajoch..

Vy ste, osobne, milovníkom zdravého stravovacieho režimu. Podaktorí sme sa dozvedeli, že už teraz v sobotu budete pre vyše 200 hostí pripravovať v Nitre Feijoadu cariocu. O čo vlastne v Nitre v sobotu 11. mája toho roku pôjde?

Je to zaujímavá iniciatíva, spojiť Brazilčanov žijúcich na Slovensku a Slovákov, ktorí strávili určitú časť života v Brazilii. Pôjde prakticky o stretnutie rodín prostredníctvom 3 generácií - detí, rodičov a starých rodičov. Ale aj ich známych a priaznivcov brazílskych tradícií., Kultúrnych, umeleckých, športových a gastronomických. Môže to byť dobrý začiatok ďalších spôsobov a podôb zbližovania a porozumenia medzi národmi.

Vraj, tam budete ponúkať aj coctail Fialky? Prečo práve Fialky a čo bude ten coctail obsahovať?

Zdravé prírodné produkty sú vyrábané nielen pre širokú verejnosť. Aj špičkoví športovci si vedia nájsť pre ich stravovací a pitný režim takéto, na prírodné bio - látky bohaté potraviny a úspešne ich denne používať pre lepšiu prevenciu ako i regeneráciu. Preto, lebo denne odvádzajú veľmi tvrdú prácu nielen pre svoje úspechy, ale i pre preslávenie Slovenska, a nám pripravujú nezabudnuteľné zážitky. Hlavne v čase, keď relaxujeme väčšinou pri obrazovkách v pohodlnom teple miestnosti. My sme sa názvom Fialky rozhodli poctit jeden nadejný tím menom nášho nealko - cocktailu, ktorý budeme nazývať od mája 2019 ako „Cocktail Fialky“ Je to jeden z brazílskych pohonov, čo celý tím používa a bude používať i ďalšiu sezónu pre lepšiu životnú kvalitu, vitalitu a regeneráciu po ťažkých, náročných športových výkonoch. Každý z účastníkov stretnutia v Nitre si bude môcť skúsiť túto raritu v športovej výžive. Jej zloženie je veľmi jednoduché – len z najlepších produktov, ktoré môže Brazília svetu ponúknuť – ovocný surový prírodný výťažok z aceroly, z caju a caju orieškov.

Prezradíte čitateľom váš denný nápojový lístok?

Snažím sa už dlhé roky a vždy, keď je to možné, používať potraviny ak nie surové, tak čo najmenej spracované. Samozrejme, nie vždy je to a u všetkých potravín možné. Veľmi dôležité je vedieť sa zamerať na potraviny zo známych zdrojov a prírodného pôvodu. Už bolo v inej časti rozhovoru spomenuté, že nie je vajce ako vajce, mlieko ako mlieko a kyselina askorbova nie je vitamín „C“. Konkrétne k môjmu pitnému režimu môžem povedať, že nie som puritán ani nekážem vodu a pijem víno. Rád si pochutím aj na denných špecialitách, ktoré nám život hojne ponúka, ale môj deň začína zeleným čajom, neskôr pohárom surovej prírodnej aceroly, a ešte neskôr, jablkom alebo iným ovocím, Počas dňa si pohár aceroly doprajem. Tak to praktizujem dlhú dobu a nemám žiadne problémy so zdravím. V čase, keď som si myslel, že už nepotrebujem acerolu, sa mi príroda pomstila a ochorel som na vírus Zika. Odvtedy mi nikdy viac nechýba acerola na dennom stole. Jedno by som chcel ešte pripomenúť, už desaťročia nepoužívam priemyselne spracované ovocné šťavy a nápoje. Pravda, niekedy ich musím profesionálne príležitostne degustovať, ale vôbec mi nechýbajú.

Ak bude mať tento rozhovor názov: Poznávanie pravdy je zdravím vlastného ducha, veľmi vás to nahnevá?... Ako by ste vy stručne titulkom vyjadrili obsah tohto rozhovoru?

Kdeže nahnevá?!.. Práve naopak, šťastie a pohoda človeka je daná harmóniou hlavy , tela a ducha. Kto to vie zvládnuť a realizovať, stane sa kráľom svojho vlastného zdravia.

Nuž, teda, dovidenia v Nitre. Čitateľom sa budeme snažiť reportážnou formou aspoň sčasti priblížiť to, o čom sme sa tu rozprávali. 

Zhováral sa Jozef Mazár

Popis k titulnej fotografii:
Doktor Anton Korgo s láskou a oduševnením reagoval počas rozhovoru na každý odtieň aj nepoloženej otázky. Vzácne zaujímavý a skúsenosťami a vedomosťami príťažlivá osobnosť vedy o prírode a jej bohatstve pre naše životy.
Foto: Samo Telúch

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com